Optimiert für Internet Explorer                                                    Aldert van Weeren© 2011

Beemdweide  en  Vlinderparadijs

Schaduwtuin  met  hoogstamfruit

    

Beek met forellen en ijsvogel.........

 

Offene Gartenpforte Link

 

 

 

 

      DE TUIN VAN

BLUMENTHALER-HOF

 

Hoe het begon

In 2002 werden we de eigenaren van het Blumenthaler-hof. En van een totaal verwilderde en met brandnetels overwoekerd grondstuk dat door de makelaar als tuin aangeprezen werd.

Maar ook toen was al duidelijk, die plek aan een bergbeekje is uniek. Als we tijdens een pauze tijdens de verbouwing zittend in de tuin de ijsvogel aan ons voorbij zien vliegen en de forellen bekijken die muggen uit de lucht vangen weten we het zeker.

Deze plek is een heel bijzondere.....

 

Hoe nu verder?

Een opleiding in Boskoop betekend niet automatisch dat je eigen tuinproblemen verdwijnen! Net als ieder ander was ook hier het begin tamelijk onoverzichtelijk.

Dan heplt het altijd rusitg te blijven en door de tijd heen te ontdekken wat de natuur eigenlijk allemaal al gedaan heeft in de "tuin zoals hij is".

En dan blijkt al snel dat een overwoekerde tuin een refugium is voor een heleboel leven waar je zo op het 

eerste gezicht geen idee van hebt.

En, komend uit Nederland, tref je zeldzame beestjes die we in Nederland bijna niet meer tegenkomen.

Wat te denken van de Hazelworm!

En dan komt langzaam het idee.

 

De tuin moet zo worden dat onze medebewoners in het groen zich in de toekomst ook wel voelen!

 

Wist U dat de Hazelworm en Egel heel goede verdelgers van slakken(eieren)  zijn? Ook de bij ons in de tuin voorkomende Wijngaardslak, die zelf alleeen verrot blad eet, eet jonge naaktslakken. Zo helpt een goed eco-systeem bij het tuinbeheer en hebben slakkengevoelige planten zoals Ligularia en Hostas toch een kans bij ons.

 

Werk met werk maken

Regel nummer één bij tuinaanleg: werk-met-werk-maken. Dus er altijd voor zorgen dat bijvoorbeeld uitkomende aarde op de ene direkt verwerkt kan worden op de        andere plek. Zo kon bij ons het beton vanonder de oude terassen als fundament in    de paden gebruikt worden en de uitkomende grond uit de cunetten van de paden direkt in de borders verwerkt worden.

Zo kan de hoeveelheid werk en het tussendoor moeten opslaan van grond en puin zeer beperkt worden.

De mooie vloeiende paden zijn zo ontstaan. De hoeveelheden beschikbbaar schoon bouwpuin vormden zo een deel van de tuin!

En in die uitkomende grond bleken zaden te zitten van onder andere de Geelster, die nu in het voorjaar de schaduwdelen in de tuin geel kleurt.

 

 

En toen kwam er een hetare bij

Een vervelende buurman, die vondt dat we die zooi in de tuin moesten opruimen( ik geloof dat hij een onkruidfobie had ) en de heg regelmatig fatsoenlijk moesten knippen, bracht ons ertoe eens na te vragen wie de eigenaar was van het aangrenzende weiland. Het vormde de "buffer-zone" naar deze buurman, lag over de hele lengte aan de bergbeek (Reifferscheider Beek) en erdoorheen liepen de uitloop van de vroegere watermolen, deels gevoed door drangwater uit de omliggende heuvels en hogere delen.

Een nette oudere Lady was eerst een beetje voorzichtig en zei dat ze erover zou denken.

Na een paar weken ging de telefoon : "ik heb met mijn dochter stiekem bij julie in de tuin gekeken en dat ziet er zo mooi uit dat ik denk dat jullie dat wel voor elkaar krijgen, ik verkoop het graag aan jullie".

Tja, ik ben zo'n typ van "noproblem snel geregeld", maar dit was toch wel even denken.Wat doen we nu met dat stuk beekdalweide?

Maar goede raad is eenvoudig: wachten en kijken.

Oh ja , die buurman. Die was opeens geheel omsloten door een groene gek, man wat was die blij.

 

 

De natuur als voorbeeld

Als Boskoper denk je dat alles kan. De harde winters met nachtemperaturen die tot min 28 graden kunnen gaan staan dagen tegenover met een hoge zonnenstraling en net onder nul graad. Planten verbranden en verdrogen zo op een manier waar geen echte remedi tegen is. Dus werd het eerst maar TRIAL AND ERROR. De natuur rondom laat echter zien dat er veel kan. Geranium soorten , wilde vrouwenmantel, vinca, bistorta, pimpernel en vele Aronskelken laten zien dat wilde vormen goed gedeien. Dan kan men ook rustig aannemen dat het de gekweekte broertjes daarvan ook lukt  met de lokale omstandigheden klaar te komen.

En gelukkig is het hart der plantenzoeker, als hij ziet dat er vele,vele gekweekte geraniumsoorten zijn. Enkele kwekers voeren over 200 soorten.....net als het sortiment Hostas.....

Gedwongen door de beschaduwde plekken ontwikkelde delen van de tuin zich vanzelfsprekend tot een voorjaarstuin, en een plaats waar schaduwminners de enige oplossing zijn. Hostas doen het daar goed , maar ook longkruid en Astilbes komen er goed tot hun rachts.Longkruid, als eerste  bloeier in het voorjaar , is bij onze bijen zeer geliefd.Akeleien en digitalis hebben we nooit geplant, die wandelen helemaal uit zichzelf door de tuin.

 

Ekologie moet zijn

Tegenwoordig praat iedereen over ekologie. Maar of men zich werkelijk bewust is waarom het gaat. Feit is dat onze geindustrialiseerde omgeving grof met de natuur

omgaat. In Nederland is de grootschalige agrarische sector ondertussen zo efficient ontwikkeld dat geen randstroken aan oever,akker of weg meer blijven. Een natuurlijke leefomgeving en verbindingen ontbreken bijna geheel. Dit langzaam maar zeker verdwijnen van restrandstroken vormt voor zeer veel dieren en planten een ernstige bedreiging. Met weinig moeite kan iedereen meehelpen hier verbetering in te brengen.

Allereerst begin bij jezelf. Wij hebben afval van bijvoorbeeld het vele brandhouthakken altijd op één plek verzameld waar geen zon komt, vochtig en rustig. Al na korte tijd zagen we daar alle mogelijke dieren in huizen. De vele knaagdieren en salamanders kregen al snel bezoek van vraatzuchtige jagers.

Onze traditionele Eifeler heg , een mix uit meidoorn ,esdoorn, wildrozen en wat er zo zelf  ontspruit is een toevluchtoord voor vele zangvogels. Op 30 meter heg telden we vier nesten, goed beschermd zodat de ekster ze niet leeg konden halen. De rupsen in de meidoorn , die bijna jaarlijks komen laten we lekker zitten. Dit lievelingseten van de mezen zorgt er mede voor dat bijna alle 14 nestkasten op het terrein bezet zijn!

Die heg is ook een favoriete plek van de hazelwormen geworden.

In plaats van rotzooi op te ruimen hebben we het opnieuw vormgegeven.Grote boomstukken van ooit omgezaagde bomen lagen te rotten en zijn alleen maar ergens  opgestapeld om verder te verrotten. In winter een onderkomen voor veel langslapers.

Waar mogelijk hebben we aan de Beek stenen die als oeverbescherming dienden verwijdert zodat het water gaten kan uitspoelen om extra leefruimte voor dieren te scheppen.

De winterdienst van de gemeente , die zout tot onder de haag strooide, is inmiddels stop gezet.

Met een beetje logisch denken, kan je de natuur flink helpen.

Een eenvoudig maaibeheer van onze beekdalweide heeft een veelvoud aan planten doen terugkomen. Rapunzel ( ook in de zeldzame witte vorm) staat in Nederland al op de rode lijst, hier wordt ze sterk teruggedrongen. Na enkele jaren pas in Augustus maaien en afvoeren van het maaisel bloeien er duizenden, en we wachten met spanning af wanneer de gentianen weer terugkomen! 

 

 

 

 

 

BLUMENTHALER-HOF ,   Fam. van Weeren ,  Fuchsloch 1 ,  D 53940 Hellenthal-Blumenthal ,   Deutschland(Eifel)

E-mail : auskunft@blumenthaler-hof.eu                                                                          tel.nr:+49  0163 7712972

                        

 

 

350 meter boven NAP

In de nieuwe amerikaanse winterhardheidschaal vallen delen van de Eifel in een zone vergelijkbaar met de Rocky Mountains!

In de eerste winter keek ik toch wel even op toen het kwik van de onderkant van de thermometer dreigde te vallen , kort voor zonsopgang minus 28 graden..

Dat vinden niet alle planten leuk meer.

 

AKTIVITEITEN IN DE TUIN:

Schetsen met expeditie-schilder Rainer Ullrich

Op "dagboek"manier houden we onze indrukken van deze reis door het eifellandschap vast. Onder leiding van Rainer en met hulp van elkaar krijgen we het nodige zelfvertrouwen..

Op ons romantisch aan de beek gelegen terrein vindt je overal de nodige inspiratie......

 

GROEI & BLOEI TUINENREIS

Ons Huis en zijn, ondertussen bekende, tuin liggen centraal in de Noord-Eifel op een uurtje autorijden van Kerkrade.

Het drielanden-gebied maakt het mogelijk om in vier dagen tuinen in drie landen te bezoeken!

Schloss Dyck, Herba-Sana, Botanische tuin Uni Bonn en Kerkrade, Schloss Brühl.

Bij goed weer natuurlijk ontbijt en diner in onze tuin........ 

Special voor 6 tot 22 personen.

 

Appels en Peren in de Eifel

Dit is een samenwerking van Blumenthaler-Hof met Cokkie van Leeuwen van

FRUTTI-CONFETTI.

We plukken en verwerken de oogst in onze tuin , lekkere recepten en nieuwe ideen.

 

 

Klein Paradijs

Ook de WDR was voor de zomertour2010 bij ons te gast. Via deze LINK  kunt U het programma "Kleine Paradijzen" bekijken en zo een indruk van onze tuin krijgen over de schouder van de Kameraman.

En het gingverder op 24 april 1705 uur bij de WDR in het programma "Gartentraümen"

 

 

Beekdalweide-natuuroase

 

 

Schlechts één keer per jaar gemaaid, ontwikkelde deze weide als onderdeel van onze tuin al snel tot een kruidenoase

met wilde vrouwenmantel , wilde geranium en Rapunzel.

 

Plaats genoeg

 

De tuin was groot genoeg voor een overdekt terras voor onze Gasten en bezoekers als het

weer eens niet meezit.